Menü

Eseménynaptár

2014-2015. Események
2015. június 18.-22. Alsbach - Hähnlein - Diósd.
A testvérvárosi kapcsolat ünneplése Németországban.
Kórustagjaink részt vettek a diósdi delegációban.
2015. május 7-9. Saint Esteve/Perpignan/Franciaország: 9. SOL zenei műhely és koncert
A Grundvig tanulási kapcsolat, az egész életen át tartó tanulás keretében lebonyolított SOL projektünk utolsó eseménye volt ez a három napos volt program.
A magukat büszkén katalánnak valló Ensemble Vocal Arcanes tagjai - egyben a projekt koordinátorai is - fogadták a mintegy 70 énekest a résztvevő országokból. Ez volt a legnagyobb létszámú találkozó, mivel az utoltó alkalom volt, hogy a kétéves projekt résztvevői találkozhassanak, és megbeszéljék a program lezárásával kapcsolatos további teendőket és a további együttműködés lehetőségeit. A kis létszámú, mintegy 10 főből álló katalán kórus maximálisan kitett magáért, hogy baráti légkörben színvonalas szakmai programot valósíthassunk meg.
2015. április 19. vasárnap 17 óra A XXXIX. BÁRDOS LAJOS ZENEI HETEK
BUDAPESTI NYITÓ HANGVERSENY II.
MŰSOR

Helyszín: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium díszterme
Budapest, XI. Villányi út 27.)

Közreműködnek:

Diósdi Szent Gellért Vegyeskar
vezényel: Szabó Katalin

Musica Equinoctis Vegyeskar
vezényel: Tóth – Cseri Marica

Fővárosi Énekkar
vezényel: Krasznai Gáspár

Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa
vezényel: Szatmári Imre

Monteverdi Kórus
vezényel: Kollár Éva

Összkar: Bárdos Lajos – Márkus Miklós: Tábortűznél

2015. március 13-15. 8. SOL WORKSHOP és KONCERT
Az Európai Unió által támogatott tanulási kapcsolat keretében a SOL elnevezésű projektünk 8. zenei műhelyének lesz helyszíne Diósd a fenti időpontban. A 8 kórusból, 6 országból érkező 50 külföldi énekes a Diósdi Szent Gellért Vegyeskar énekeseivel együtt három napon át, péntektől vasárnapig gyakorolja a nemzetközi repertoárt, amelyet március 15-én 16 órakor ad elő a SOL projektkórus, majd ezt követően a Diósdi Szent Gellért Vegyeskar lép fel önálló műsorral. A műveket Szabó Katalin karvezető tanítja be, és mindkét kórus fellépésén ő vezényel. A koncert helyszíne a diósdi ÚJ ÓVODA aulája (Diósd,Kocsis u. 1.)
2015. január 31. Civilek Napja
Ez a nap a diósdi civil szervezetekről szólt. Az Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola tornacsarnokában rendezett Civil Börzén standunkon kórusunk életébe engedtünk bepillantást nyerni az érdeklődőknek, fellépéseinkről, kórus eseményekről kivetítőn jelentettünk meg fotókat és rövid fellépéssel mutatkoztunk be a jelenlévő közönségnek, amelyen karvezetőnk, Szabó Katalin vezényelt. A rendezvényt Diósd Város Önkormányzata és a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár szervezte, kórusunk részéről pedig Kemény Kornél titkár koordinálta szervezetünk bemutatkozását.
2015. január 23-25. Arezzo/Olaszország: 7. nemzetközi zenei műhely és koncert
A Grundvig tanulási kapcsolat, az egész életen át tartó tanulás keretében lebonyolított SOL projektünk következő 'állomása' Arezzo volt, ahol újabb három napot töltöttünk repertoárunk gyakorlásával, amely a fogadó olasz kórus két művével bővült.
A koncerten a fogadó kórus, az Insieme Vocale Vox Cordis előadása valóságos csemege volt számunkra, mivel előadták az Orient Express nevű művet, amelyet karmesterük, Lorenzo Donati szerzett és tanított be, mi pedig az elsők között voltunk, akik a premieren azt meghallgathatták. A művet a SOL projektünk ihlette, a zenei utazás az expressen Londoból indul, majd Párizson,Velencén, Bécsen és Budapesten át Konstantinápolyban fejeződik be.
A városban a polgármesteri hivatalban köszöntöttek bennünket, amelyen jelen volt a sajtó is. Az arezzói újságok többsége és a televízió is hírt adott az eseményről. Az éneklésen kívül más kulturális programokban is részt vettünk, múzeum látogatáson és megcsodálhattuk Arezzó történelmi városának nevezetességeit, többek között Piero della Francesca 1452-66 között készült világhírű freskósorozatát, a Szent kereszt legendáját a San Francesco-templomban. A résztvevők közül sokan régi jó ismerősként, barátként üdvözölték már egymást.
2014. dec. 14.
17.30 órakor
Adventi koncert
Éves adventi koncerttel lépünk fel a diósdi katolikus templomban, melyre szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját.
Vezényel: Szabó Katalin karnagy
A műsor:
1. Adeste fideles (Ó, jöjjetek hívek)
2.Io pean
3. Csillagfényes, csendes éjjel
4. Demény Dezső: Puer natus in Betlehem
5. Demény Dezső: Aranyszárnyú
6. J. Cervera: Betlehem éjjelén
7. The first Noel
8. Leontovich: Ring Christmas Bells
9. Glorious Kingdom
10. Johann Sebastian Bach: Áldva áld az Isten engem
11. Bárdos Lajos: Karácsonyi bölcsődal
Karai József: Új regösének Nagy László versére
2014. november 21-24. Treviglio/Olaszország: 6. nemzetközi zenei műhely és koncert
Az EU által támogatott SOL elnevezésű nemzetközi Grundtvig projekt keretében részt vettünk a hatodik zenei műhelyen, amelyet ezúttal a Treviglio városában működő olasz résztvevő kórus szervezett.
Kórusunkat 3 énekesünk képviselte.
2014. november 2. Halottak Napja - ünnepi szentmise a Belvárosi Szent Mihály Templomban (Budapest, Váci u. 47/B.)
W. A. Mozart: Requiem c. művét adtuk elő.
A fellépő kórusok: Viktoria Kamarakórus, Liszt Ferenc Kórus (karnagy Farkas Mária), Diósdi Szent Gellért Vegyeskar (karnagy: Szabó Katalin), a Belvárosi Templom Énekkara és a Monarchia Zenekar.
Vezényelt: Virágh András.
2014. szeptember 25-29. Ciprus: 5. nemzetközi zenei műhely és koncert
Az EU által támogatott SOL elnevezésű nemzetközi Grundtvig projekt keretében részt vettünk az ötödik zenei műhelyen, amelyet ezúttal a ciprusi résztvevő kórus szervezett.
Kórusunkat 8 énekesünk képviselte.
2014. szeptember 13. A Szent Gellért Hét rendezvénysorozatában az alábbi programokkal veszünk részt:
Szabadtéri műsor délután:
Csillagvirág - közös műsor a Naprózsafa Táncegyüttessel
Részlet a Kállai kettősből dudakísérettel
Ezt követően, 18.30-kor az Alsbach Verein német partnerkórusunkkal közösen lépünk fel a diósdi katolikus templomban. A templomi koncert műsora a következő:
Psaume
Tollite Hostias
My Lord, what a morning
Bruckner: Locus Iste
Viadana: Exultate
Liszt: Salve Regina
Ad Dominum cum Tribularer
Mozart: Ave Verum
Nystedt: Laudate
Vezényel: Szabó Katalin karnagy
A 2014-es Szent Gellért napokon terveztük előadni Kodály Zoltán Kállai kettős című népdalszvitjét. Sajnos úgy alakult, hogy ezt a bemutatót, amelyet három diósdi együttes: a Szent Gellért Vegyeskar, a Naprózsa Táncegyüttes és a Dirkó és Bandája szeretett volna létrehozni Diósd zenei együtteseinek segítségével, egy évvel el kell halasztanunk.
Köszönjük a Diósdi Nőikarnak a szervezést és részvételi szándékot, és kérjük, ha van kedvetek, csatlakozzatok az idei - megváltozott műsorszámhoz: a Szent Gellért héten, szeptember 13-án, szombaton délután Bárdos Lajos: Csillagvirág című népdalszvitjét fogjuk előadni a Naprózsa Táncegyüttessel közösen.
2014. aug. 29-31. Fellépéssel egybekötött kórustábor a festői környezetben található Kétbodonyban, Nógrád megyében. A szabadtéri színpadon Bárdos Lajos Csillagvirág c. népdalszvitjét, továbbá a Kállai kettősből dudakísérettel a Sirjainé c. részletet adtuk elő.
Ezen a hétvégén tartották a településen évente, hagyományosan megrendezett Szilvaszombatot is.