Adományok az árvízkárosultaknak

A Diósdi Szent Gellért Vegyeskar a Wichern Alapítvánnyal és a Naprózsafa Hagyományőrző Néptánccsoporttal összefogva felhívást tett közzé hogy 2010. június 17. és 22. között adományokat gyűjt a felsőzsolcai és edelényi árvízkárosultak számára. Elsősorban tartós élelmiszer tisztító- és fertőtlenítőszer takaró és ágynemű gyűjtését terveztük a ruhaneműn és cipőn kívül.

A felhívásra a viszonylag rövid idő alatt is nagyon sokan reagáltak. Az első napokban lassan szaporodó adomány hétfőre már betöltötte a Közösségi Ház kistermét. A diósdi lakosoktól barátaiktól munkatársaiktól – Budapesttől egészen Győrig – igen sok adomány érkezett a gyűjtőhelyre. Egy érdi és egy tököli családtól bútorok is érkeztek.

Kedden este az összegyűlt holmit nekiálltunk fajtánként szortírozni zsákokba és dobozokba csomagoltuk és feliratoztuk. Külön köszönetet illeti Bencze Zsuzsát önzetlen segítségéért. Hozzávetőleg 130 kg tisztítószer 213 kg rizs liszt cukor 30 kg tészta 36 l étolaj és rengeteg konzerv fűszer és csokoládé gyűlt össze kb. fél millió forint becsült értékben. 10 zsák takarót törölközőt és ágyneműt 47 zsák ruhát és 2 zsák cipőt kaptunk.

Szerdán a tánccsoport fiútagjainak aktív segítségével a Tutto Kft. által felajánlott teherautóra pakoltuk az összegyűlt holmit.

Június 24-én kora reggel elindultunk az árvíz sújtotta városok felé. Felsőzsolca volt az első állomás ahol már várt bennünket a város képviselője. Az Önkormányzat által kijelölt raktárba kísérte az autónkat melynek helye nem volt publikus mivel sajnálatos módon korábban történtek adomány fosztogatások. Ide elkísért minket a TV2 forgatócsoportja is (később a Napló c. műsorban szerepelt egy rövid bejátszás az adomány átadásból).

Lepakoltuk az adományok egyik felét - jóleső érzéssel néztünk körül a helyiségben ahol már elég nagy halmok vártak a szétosztásra. Úgy értesültünk hogy délután már 3 kijelölt helyen vehették át a felsőzsolcai károsultak az egységcsomagokra osztott adományokat.

Platthy Ida Óvoda is kapott egy doboznyi foglalkoztató eszközt. Az épület és az udvar egy viszonylag alacsony területen fekszik itt 9 napon keresztül állt 1 m magasan a víz. Az udvaron az alacsonynövények teljesen kipusztultak a homokozó pocsolyaszagot árasztott. Az épületet teljesen fel kell újítani a fölázott falakról az összes csempét le kellett verni.Több helyről ígértek nekik segítséget remélik hogy szeptemberben már újra jöhetnek a gyerekeket.

Továbbmentünk Edelénybe ahol az általános iskola helyiségeit jelölték ki az adományok gyűjtésére.
Sajnos az épület adottságai miatt az autóval nem tudtunk az ajtóhoz közel megállni így a lepakolásban segítő embereknek elég messzire kellett cipelni a zsákokat bútorokat. Nem panaszkodtak örültek az adománynak. Itt is minden fajtánként elkülönítve került a raktárhelyekre. A Polgármester is aktívan részt vett az adományok fogadásában és szétosztásában a diósdi adakozóknak is köszönetét nyilvánította a város nevében.

Az edelényi óvodások részére is átadtunk egy nagy doboznyi színes ceruzát gyurmát festéket és egyéb kelléket.

Hosszasan beszélgettünk még utána a gimnázium egyik tanárnőjével akitől megtudtuk hogyan élték át ők az eseményeket. Az árhullám idején már javában készültek az érettségi vizsgákra reggel még úgy indult el otthonról hogy vizsgáztatni fog. Nem is sejtette hogy a következő néhány órát egy teherautó platóján tölti sokadmagával összezsúfolva. Akkor már csak a katonai terepjárók és a helikopterek tudtak közlekedni az iskola környékén. A következő napokban a 3 éves kisunokája duzzogva kérdezte hogy miért csak a felnőttek „utazhatnak” a markológép kanalában a város egyik feléből a másikba.
Kicsit fáradtan elindultunk az autóval hazafelé.

Ezúton is köszönetet mondunk az adományozóknak - családoknak és vállalatoknak - valamint azoknak akik fizikai segítséget nyújtottak a gyűjtésben a rakodásban és a fuvarozásban. Köszönjük a Polgármesteri Hivatalnak hogy a Közösségi Ház termét a tároláshoz rendelkezésünkre bocsátotta.

Adományozók névsora:

Balogh Gyuláné, Szász Valéria, Nagy Renáta, Smalkovics Mária, Weisenbach Ferencné, Fahmi Szorejja, Novák Ildikó,Balassa Zsuzsa, Szitányi Zsuzsanna, Szegedi Zsolt, Bencze Zsuzsa, Király Zoltánné, Várszeginé Anna, Stranszky Judit, Novákovits Ferenc, Novákovits Krisztina, Albitz Gábor, Molnár Róbert (Győr), Schmidt Patrik, Horváth Péter, Nagy Dezső, Dr. Vincze Krisztina, Kapuvári László, Pálné Onódi Judit, Bicskei család, Tóth család, Keresztes család, Radóczné Márta, Wondrákné Sax Borbála, Bereznai Zsófia, Nagy Zsolt, Onódi Antalné, Braun Ferencné, Lehr Emma, Szabó Györgyi, Miklós Irén, Szabó Valéria, Bogóné Tóth Zsuzsa, Egyháziné Vas Erika, Tóth Andor, Dudás Péter, Schmidt Györgyné, Skultéti Ferenc, Nagyné Sántha Katalin, Farkasvölgyi család, Tomor Ferencné, Dr. Barabás Józsefné, Dr. Juhász József, Mónus Tamás, Szabó Katalin, Papp Sándor (Tököl), Tóth Ferenc (Tököl), Portik Nándor és Bernadett (Tököl), Gál Kinga, Szöllós István, Szuzi Péter (Érd, Horváth Zsolt, Szamosi Dorottya, Hajduk Ferenc, Gozza Sándorné, Kiss Zoltán, Dr. Kövi Márta (Bp-i Gazdasági Főisk.), Bíróné Udvari Katalin (Bp-i Gazdasági Főisk.), egy angol üzletember, Koródi Jánosné (Balatonlelle), Molnár Józsefné (Balatonlelle), Lehr Konrádné (Balatonlelle), ELHouse Nyelviskola (Érd), Budapesti Gazdasági Főiskola, PentaClean Kft., Diósdi Női Kar, Wichern Alapítvány.