Menü

GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK
NÍVÓDÍJAS SING-SONG PROJEKT
DIALOG BETWEEN PAST AND FUTURE - PÁRBESZÉD MÚLT ÉS JÖVŐ KÖZÖTT
2011-2013Diósd, 2012. október 28: négy ország öt kórusának énekeseiből álló projektkórus koncertje.
Vezényel: Szabó Katalin karnagy


AZ OLDAL ÁTTEKINTÉSE

  1. A Nívódíj - 2014.

  2. A SING-SONG projektről

  3. Projektindító megbeszélés: Lengyelország/Varsó, 2011. október 14-16.

  4. Zenei műhelyek, koncertek:
  1. Lengyelország/Varsó: 2012. január 27-29.

  2. Franciaország/Saint Estéve: 2012. április 27-29.

  3. Magyarország/Diósd: 2012. október 26-28.
  1. Franciaország/Bordeaux: 2013. január 18-20.

  2. Görögország/Preveza: 2013. április 26-28.

A NÍVÓDÍJ - 2014.

A SING-SONG 'Párbeszéd múlt és jövő között' elnevezésű Grundtvig projektünket 2014. május 21-én Nívódíjjal tüntette ki a Tempus Közalapítvány, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt működő, közhasznú szervezet, és az általa kezelt programokon keresztül a legnagyobb mértékű mobilitást bonyolítja le Magyarországon. Nemzeti és nemzetközi oktatási-képzési pályítdázati programokat kezel, különböző képzéseket nyújt az EU támogatások felhasználása témakörében, illetve tudásközpont szerepet tölt be.

Nívódíj 2014: a kiemelkedő színvonalú oktatási és képzési projektek elismerésére.
"Kiemelkedő színvonalú nemzetközi projektek az Egész életen át tartó tanulás programban. Több mint 300 pályázat közül választották ki a Tempus Közalapítvány által felkért szakértők azt a 13 projektet, amelyek 2014-ben Nemzetközi Együttműködési Kultúráért Nívódíjat kaptak. A példaértékű és színvonalas együttműködések az Európai Unió Comenius, Leonardo, illetve Grundtvig programjának támogatásával valósultak meg.
Az elismerésben olyan közoktatási, szakképzési és felnőttoktatással foglalkozó intézmények részesülhettek, amelyek európai együttműködések keretében, kiváló projektmenedzsment tevékenységet folytatva dolgoztak fel egy-egy témát, és az általuk elért eredmények a szervezeti kultúra egészére kiemelkedő hatással voltak."


A Nívódíj átadás (balról jobbra):
az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselője, Szabó Ilona Valéria elnökhelyettes/projektvezető, Szabó Katalin karnagy/szakmai vezető - Diósdi Szent Gellért Vegyeskar, a Tempus Közalapítvány elnöke.

Kórusunkat 5 egyesületi tagunk képviselte a díjátadó ünnepségen.
Szabó Ilona Valéria projektvezető prezentációt tartott a projektről.
Ünnepel a kórus. Az első képen balról jobbra: Braun Ferencné, Klári, a gazdaságisunk, Szabó Katalin karnagy, Pálné Onódi Judit elnök és projektvezető, Szabó Ilona Valéria elnökhelyettes és projektvezető.

A SING-SONG PROJEKTRŐL

2011. augusztusában az Európai Unió támogatásával kétéves Grundtvig tanulási kapcsolatok projektbe kezdtünk "SING-SONG Dialogue between past and future" (párbeszéd a múlt és jövő között) címmel. A tanulási kapcsolatok program magyarországi koordinátora a Tempus Közalapítvány.
A programban négy ország, Lengyelország, Görögország, Franciaország és Magyarország öt kórusa vesz részt. Magyarországot a Diósdi Szent Gellért Vegyeskar képviselte.
A projekt szakmai vezetője Szabó Katalin karnagy volt, a két projektvezető pedig Pálné Onódi Judit elnök és Szabó Ilona Valéria elnökhelyettes volt.

           


A kórusok nevét a workshop megvalósításának időrendje szerint tüntettük fel.

Vocafonia/Fulltura - Stowarzyszenie Form Tworczych (Warsaw, Poland), koordinátor, www.vocafonia.pl
Ensemble Vocal Arcanes (Saint Estéve, France), http://ensemblevocalarcanes.blogs.midilibre.com/
Diósdi Szent Gellért Vegyeskar (Diósd, Hungary), www.gellertkorus.hu
Groupe Vocal Arpege de Bourdeaux (Bordeaux, France), www.groupevocalarpege.org
Choral Society Armonia of Preveza (Preveza, Greece), www.choralpreveza.gr

A kétéves program során a a résztvevő kórusok tagjai a programban résztvevő országok mindegyikében zenei tanulási műhely keretében elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek, amely magában foglal hangképzést, a közösen összeállított művek betanulását és kölcsönös tapasztalatcserét a zenetanulással kapcsolatban kialakított módszerekről.
Az egyes országokban megtartott zenei műhelyek mindegyike koncerttel zárul, ahol az előzetesen közösen összeállított műveken kívül a fogadó ország még két művét mutatják be a hazai közönségnek a nemzetközi résztvevők.

A kétéves program megvalósítása során felhasználtuk a modern technika által nyújtott lehetőségeket.
- A projekt megkezdésekor létrehozott közös weblapunkon, www.singsong-grundtvig.com mind a résztvevők, mind az érdeklődők változatos módon (leírások, fotók, videók) tájékozódhatnak a résztvevő kórusokról, a szakmai műhelyekben folyó munkáról és a koncertekről.A honlapon a résztvevők számára jelszóval hozzáférhető oldalon kották, továbbá gyakorlásra és a különböző idegen nyelveken elhangzó művek kiejtésének könnyítésére készített hangfájlok találhatók.
- Kórusunk Facebook oldalt hozott létre,
www.facebook.com/pages/Diósdi-Szent-Gellért-Vegyeskar/426026807457055?fref=ts, amelyre folyamatosan felkerültek a projekt eseményei.A tagok részéről eziránt nagy aktivitás mutatkozott, a koncertet hirdető plakáthoz is a facebook-on, szavazással választottuk ki a kórustagok által készített logókból a legjobbat. A szavazásba a külföldi partnereink is becsatlakoztak.
- Egy kórustagunk blogot készített, www.valeriasspace.blogspot.hu, amelyen hasznos információ található a diósdi workshop-ra érkező külföldi énekesek számára: Diósd és Budapest nevezetességei, vásárlási lehetőségek, időjárás, utazási szótár, stb.
- Kórusunk honlapján, külön (jelen) oldalon, www.gellertkorus.hu/sing_song.php nyújtunk tájékoztatást a megvalósított projekt különböző állomásairől, képekkel gazdagon illusztrálva az eseményeket.

- A diósdi szakmai műhelyre és koncertre érkező külföldi partnereink számára színes képekkel illusztrált tájékoztató brossúrát készítettünk. Ezt a jó gyakorlatot a soronkövetkező műhelyek is átvették tőlünk. Ennek elektronikus változata a diósdi workshop leírásánál található.

PROJEKTINDÍTÓ MEGBESZÉLÉS

Lengyelország, Varsó
2011. október 14-16.

A közös művészeti program kidolgozása, a egyes országokban megrendezésre kerülő programok időpontjának kijelölése, az ezzel kapcsolatos szervezési teendők megbeszélése.Kórusunkat a művészeti vezetés részéről karnagyunk, Szabó Katalin,
a szervezés részéről pedig elnökhelyettesünk Szabó I. Valéria képviselte.

A varsói egyezető megbeszélés és a rákövetkező zenei műhely helyszíne is a Lengyel Tudományos Akadémia itt látható épülete volt.

ZENEI MŰHELYEK, KONCERTEK
Lengyelország, Varsó
2012. január 27-29.

Zenei műhely keretében a programban résztvevő kórusok tagjai felkészültek a közös művekből, majd a nemzetközi résztvevőkből álló kórus közös koncerten lépett fel Varsóban a Páduai Szent Antal templomban (Koœciół œw. Antoniego Padewskiego).

A lengyel szövegek kiejtésére a számunkra szokatlan mássalhangzó torlódások miatt különösen nagy figyelmet fordítottunk már az itthoni felkészülésnél is. A közös fellépést követően a varsói Vocafonia kórus adott önálló koncertet. A koncerten Daniel Synowiec lengyel karvezető vezényelt.

Ezen az eseményen 8 kórustagunk vett részt. Szép élményekkel tértek haza, lelkes hangulatukat és a varsói városnézést még a váratlanul beköszöntő szokatlanul hideg téli időjárás sem tudta megakadályozni.

  

Franciaország, Saint Estéve
2012. április 27-29.

Ezúttal a dél-kelet franciaországi Saint Estéve-ben került sor a következő workshop megrendezésére. A résztvevők közül többen már barátként üdvözölték egymást. Az alapműveken kívül (minden ország egy kórusművet választott közös tanulásra, a fogadó ország pedig további két művet) még két katalán művet tanultunk meg. Mivel partnereink között 2 francia kórus is van, bőven volt alkalmunk gyakorolni a francia nyelvet. A közös koncertünkön nagyon lelkes közönségünk volt, aztán a 9 énekesből álló saint estéve-i Ensemble Vocal Arcanes koncertjét hallgattuk meg. A műveket betanította és a koncertet vezényelte Eloise Aymerich.

Egymás zenéjének, nyelvének megismerése mellett a búcsúvacsorán még egymás táncait is kipróbálhattuk. A görög résztvevők immár hagyományosan tanították nekünk a görög táncot, a franciák a kacsatáncot adták elő, és a katalánok is bemutatták néptáncukat, amit ők is most tanulnak. A program sűrű volt, kevés szabadidőnk maradt, de azért belefért egy kis városnézés Perpignan-ban és kimentünk a tengerpartra is. Külföldi barátaink már nagyon várják a következő workshop-ot, amely 2012. október végén nálunk Diósdon kerül megrendezésre. A bordeaux-i résztvevők elkezdtek magyarul tanulni és a reggelinél rendszeresen megleptek egy-egy szépen kiejtett magyar kifejezéssel. Ez az út is nagyon motiváló volt számunkra és lelkesen kezdtünk hozzá az októberi magyarországi workshop szervezéséhez.

Magyarország, Diósd
2012. október 26-28.

Grundtvig programunk soron következő eseménye a Diósdi Szent Gellért Vegyeskar szervezésében és részvételével zajlott le.

A négy kórus három napon keresztül együtt gyakorolta a nemzetközi kórusművekből álló repertoárt. Ezt követően a diósdi Új Óvoda aulájában lelkes közönség előtt először a nemzetközi tagokból álló Grundtvig kórus lépett fel, majd a Diósdi Szent Gellért Vegyeskar adott önálló koncertet. A két koncert műveit betanította és a koncertet vezényelte Szabó Katalin, a Diósdi Szent Gellért Vegyeskar karnagya.

Kapcsolatok az egész életen át tartó tanulás jegyében,
a rendezvényről a Diósdhéj 2012. novemberi számában megjelent cikk.
Angol nyelvű programfüzet,
amelyet külföldi vendégeink számára készítettünk.

PRÓBÁINK

A külföldi kórustagok Budapesten szálltak meg és a próbák egy része is itt, a Griff Szálloda Márványtermében zajlott le. Próbatermünkből szép kilátás nyílt a budai hegyekre.

A koncert napján próbánk a diósdi Új Óvoda aulájában volt. A műveket karnagyunk Szabó Katalin tanította be a Grundtvig program résztvevőinek, akiknek száma a magyar kórustagokkal együtt mintegy 80 fő volt.A DIÓSDI TÁJHÁZBAN

Vasárnap volt a háromnapos hivatalos program legfontosabb eseménye, a koncertünk. Diósdon kórusunk tagjai a Tájházban fogadták külföldi vendégeinket, ahol Spéth Géza polgármester úr és kórusunk köszöntötte őket. Ebéd után rövid sétát tettünk a központban, bemutattuk Diósd nevezetességeit, majd busszal körbejártuk Diósdot.SING-SONG KONCERT DIÓSDON

A koncert résztvevőit először Spéth Géza polgármester úr köszöntötte, majd Pálné Onódi Judit, kórusunk elnöke mondott üdvözlő beszédet.

Elsőként a görög, francia, lengyel és magyar énekesekből álló nemzetközi Grundtvig kórus adta elő repertoárját, amelyhez mindegyik kórus egy-egy alapművel és a vendéglátó magyar kórus még további két kórusművel járult hozzá. A műveket Szabó Katalin karnagy tanította be a három napos zenei műhelyen, és a projektkórus koncertjét is ő vezényelte.

Magyar alapműként Orbán Ave Mária c. művét adtuk elő, további két műnek pedig a Szellő zúg távol és Bárdos Lajos Dana-dana című népdalfeldolgozását. Az utóbbi mű olyan magyaros temperamentummal csendült fel, mintha mindig is együtt próbált és énekelt volna a mintegy 80 énekesből álló nemzetközi kórus.

Ezt követte a Diósdi Szent Gellért Vegyeskar önálló koncertje.
Műsorunk utolsó részébe a Grundtvig kórus tagjai is bekapcsolódtak, és a Dana-danát már újra együtt énekeltük.
A közös koncerten mindkét kórust Szabó Katalin karnagy vezényelte.
A koncert helyszíne a diósdi Új Óvoda aulája volt.


A koncert után: az Ensemble Vocal Arcanes énekesei (Saint Estéve) Szabó Katalin karnaggyal.


A koncert után: a Groupe Vocal Arpege de Bourdeaux énekesei Szabó Katalin karnaggyal.

'MEGLEPETÉS' PROGRAM - A TÁNCHÁZ

A koncert után meglepetés várta a résztvevőket a diósdi Naprózsafa Táncegyüttes bemutatójával,
akiknek Dirkó és bandája húzta a talpalávalót.
Majd a résztvevők összekapaszkodva ropták a magyar táncot.

BÚCSÚVACSORA

A diósdi rendezvény volt a kétéves program harmadik szakmai találkozója. 2012. januárjában a lengyel Fulltura szervezésében Varsó volt a tanulási kapcsolatok első állomása, ezt követően 2012. áprilisában a franciaországi Saint Estéve-ben az 'Ensemble Vocal Arcanes' kórusa fogadott bennünket. 2013. januárjában a 'Group Vocal Arpege de Bordeaux' lesz a program szervezője Franciaországban, majd a tanulási kapcsolatok záró eseménye a görög Preveza városában kerül megrendezésre, ahol a 'Choral Society Armonia of Preveza' kórusa lesz a házigazdánk.

VÁROSNÉZÉS

Vendégeinket angolul és franciául beszélő kórustagjaink elkísérték városnézésre, ahol szabadidejükben megismerkedhettek fővárosunk nevezetességeivel.
Többek között ellátogattak a Várnegyedbe, a Hősök terére, megnézték az Operát és a Bazilikát. Jártak a Vásárcsarnokban és megkóstolták jellegzetes magyaros ételeinket. Ellátogattak termálfürdőinkbe, a Gellért és a Széchényi fürdő különösen nagy népszerűségnek örvendett.

Franciaország, Bordeaux
2013. január 18-20.

Ezúttal a francia város, Bordeaux volt a soron következő szakmai műhelyünk helyszíne. Bordeaux-i barátaink már a repülőtéren vártak bennünket és mindvégig figyelmes, gondoskodó vendégszeretetüket élvezhettük. A program szokás szerint sűrű volt, mivel a felkészülés és koncert között csak néhány nap állt rendelkezésünkre. Természetesen a darabokat az egyes kórusok saját hazájukban is gyakorolták, de a fogadó ország karmesterének stílusához, az ottani szokásokhoz, a próbák hangulatához igazodni mindig izgalmas kihívást jelent a külföldről érkező kórustagok számára. A hangulatos felkészülés után ismét sor került a közös, nemzetközi énekesekből álló koncertünkre. A koncertet Jacques Charpentier, a Groupe Vocal Arpege de Bourdeaux karmestere vezényelte.

A bordeaux-i tartózkodásunk alatt a hideg időjárás ellenére is élveztük a városnézést és megcsodáltuk a szép város nevezetességeit, amelyet vendéglátóink, a Groupe Vocal Arpege de Bourdeaux kórus lelkes tagjai mutattak meg nekünk.

Görögország, Preveza
2013. április 26-28.

A napfényes Görögország volt a Sing-Song Projekt utolsó állomása. Athénból többórás buszos utazás után jutottunk el a záró zenei műhely és koncert helyszínére, Prevezába. Utunk a tengerparton vezetett, és mire Prevezába értünk, fáradtság helyett úgy éreztük, hogy feltöltődtünk a békés görög tájjal, a ragyogó napfénnyel és a nyugodt tenger kékségével.

Preveza tengerparti kisváros, így ez az érzés végig velünk maradt a zenei foglalkozások alatt is.

A koncert nagy nyilvánosságot kapott a kisvárosban, amely nyaranta nagyszabású kórusfesztiválok helyszíne. A zenei műhelyen a kórusműveket Valentin Stefanov görög karmester tanította be, és ő vezényelte a projektkórus, valamint a vendéglátó vegyeskórus koncertjét is, amelyen nagy számban jelent meg a közöség. A fenti két kóruson kívül fellépett még egy görög gyerek- és egy ifjúsági kórus is.

A szakmai programokon kívül más kulturális eseményt is szerveztek nekünk görög barátaink. Elvittek bennünket a Prevezától 7 km-re található Nikopolis régészeti területre, ahol többek között ellátogattunk a régészeti múzeumba is. Az ókori amfiteátrumban felcsendült a magyar zeneszerző, Orbán György Ave Maria c. műve. Örömmel töltött el bennünket, hogy ebben a környezetben ezt a művet tartották megfelelő választásnak a partner kórusok énekesei. Görögországi látogatásunk a húsvét előtti vasárnapra, virágvasárnapra esett.

A Sing-Song projekt végére értünk, de nagy örömünkre a Grundtvig programban még további két évig részt tudunk venni egy újabb sikeres pályázat eredményeképpen. Ezúttal 7 ország 9 kórusa működik együtt a SOL, azaz Singing Omni Level projektben. A 2013-2015 között megvalósuló program leírása külön oldalon található.