Bemutatkozás

Krakkóban jártunk

A Diósdi Gellért Kórus a közel két éves csöndes időszak után nagy fába vágta a fejszéjét, és benevezett az MRF fesztivál sorozatában szereplő Krakkói Zenei Fesztiválra. Ehhez, pályázatunk alapján támogatást kaptunk a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatási Programja keretében.

Takács Krisztina karvezető segítségével szinte teljesen új műsort tanultunk meg, többféle zenei stílusú művekkel, így a feladatunk nem csak a darabok megtanulásából állt, hanem új érzelemvilágot tükröző előadói stílus elsajátításából is.

A próbák, a felkészülés egész nyáron tartott, a szokásos augusztusi hangképző táborunkban is csiszolgattuk még a műveket. Az utazás előtt a fesztivál műsort először a diósdi közönségnek mutattuk be a Szent Gellért heti programok keretében. Nagyon örültünk, hogy nézőink tetszéssel fogadták a műsorunkat. Az utolsó simítások után szeptember végén elutaztunk Krakkóba.

 Az óvárosban szívében lévő Szent Péter és Szent Pál templomban került sor az első fellépésre. A délelőtti hangversenyen résztvevő zenei együttesek egyházi művekkel tisztelték meg a helyszínt.

A Királyi palotával szemben, a Visztula partján fekszik a Manggha, Japán Művészetek Múzeuma. Koncerttermében este minden fesztivál résztvevő bemutatta a teljes műsorát. A különböző országokból érkezett zenekarok és kórus után utolsóként léphettünk a színpadra. A spirituálék mellett magunkkal vittük Bárdos Lajos I. népdalrapszódiáját is, melynek előadása feldobta a hangulatot a nézőtéren. Az utána következő ír áldással nem csak a mi produkciónkat zártuk, hanem az egész esti műsort. Nagy örömmel vettük, hogy a dal éneklése közben többen feljöttek a színpadra a fesztivál szereplői közül, hogy együtt énekeljük az áldás utolsó sorát. „…és amíg újra találkozunk, hordozzon tenyerén az Isten”

A zene ismét megmutatta, hogy határok nélküli, bárhonnan is érkezünk, közös nyelvet tudunk beszélni.

2022.10.10. – Pálné Onódi Judit – Diósdi Gellért Kórus

Programjainkat támogatta: